25 jul

Grijs en Groots

Grijs & Groots, Gezond en Gemotiveerd Richting Pensioen

 

Grijs & Groots, wat moet ik me daarbij voorstellen, hoor ik u denken. Nou, ik weet zeker dat u ook de verhalen kent van oudere mensen die ineens dingen doen die eigenlijk alleen van jongeren worden verwacht. Bijvoorbeeld die hun eerste parachutesprong doen op hun 93e, of een 70 jarige non (!) die een Iron man (marathon, 2,5 mijl zwemmen en 100 mijl fietsen) doet alsof het niks is.

 

Deze mensen kennen ‘kan niet’ niet. ‘Hoezo zou ik dat niet kunnen? Leef het leven, ik ga er voor!!’ is wat ze denken. Ik noem ze dan ook Grijs & Groots, omdat ze ondanks dat ze ouder zijn nog steeds grootse dingen doen. Dit soort mensen wil je ook in je organisatie.

 

Ze hebben een mindset waar vele mensen een voorbeeld aan kunnen nemen.

 

Daarom heb ik een aantal jaar geleden de Grijs & Groots Award bedacht en twee maal uitgereikt.

 

Prachtige verhalen kwamen boven van oudere medewerkers die nog steeds zeer actief in het leven stonden én zich uitermate inzetten voor hun werkgevers. Zo was er een man van 84 (!!) die stratenmaker was in het bedrijf van zijn zoon. ‘Hoezo niet productief?’, zei de zoon, ‘Hij maakt meer meters dan zijn veel jongere collega’s. Want hij werkt door, hoeft niet te telefoneren, of pauze te nemen zoals de rest wel ‘moet’’. Over arbeidsethos én energie gesproken.

 

Of de vrouw die in samenspraak met haar werkgever op haar 56e nog een opleiding ging volgen voor kinderopvang. Ze bloeide helemaal op. Werkgever, collega’s en ook de klanten liepen helemaal met haar weg.

 

Ook leerde ik een man kennen die op zijn 74e elke morgen om 5 uur opstond, naar zijn werk fietste en heel Zeeuws-Vlaanderen van brood voorzag. Wat had die man een plezier in zijn werk, tot volle tevredenheid van zijn baas.

 

Tenslotte een timmerman van begin 60, die lichamelijk zijn werk niet meer aankon, maar wel door zijn levenservaring prima kon werken als wijkbeheerder. Zijn werkgever herkende en erkende zijn competenties, maakte het bespreekbaar en meneer kon zo nog jaren mee…

 

Dit zijn voorbeelden waarbij werkgever en werknemer goed met elkaar in gesprek zijn gegaan. Waar liggen nog de mogelijkheden. Waar word je blij van? Waar kunnen we je mee helpen?

 

Er zijn 4 Arbeids-onderwerpen die een handvat voor het gesprek kunnen zijn:

 • Arbeidsinhoud; welke taken gaan goed en vind je leuk om te doen, welk gaan minder? Ben je nog blij met je functie, of zou je iets anders willen doen? Hoe zou je je persoonlijk willen ontwikkelen, bv opleiding, vaardigheden? Hoe kunnen we je inzetbaarheid verbreden? Wat als je morgen tegen een boom aan rijdt en je deze functie niet uit kan voeren, heb je dan een plan B? Heb je competenties die je binnen deze organisatie zou willen inzetten? (NB: veel mensen gebruiken in hun hobby ook competenties die nuttig kunnen zijn voor uw organisatie…)
 • Arbeidsomstandigheden; hoe is het met de veiligheid? Zijn er voldoende en afdoende beschermingsmiddelen? Hoe zit het met de hulpmiddelen die nodig zijn om het werk goed uit te voeren? Is er een prettig klimaat?
 • Arbeidsvoorwaarden; Is het contract nog passend? Meer of minder uren wenselijk? Zijn de werktijden passend? Is er maatwerk mogelijk met betrekking tot vergoedingen? Bijvoorbeeld met betrekking tot al dan niet opnemen/uitbetalen van vrije dagen.
 • Arbeidsverhoudingen; hoe zijn de contacten met collega’s, leidinggevenden, MT, directie en OR? Valt daar iets aan te verbeteren?

 

Er zijn veel manieren om het gesprek aan te gaan. Natuurlijk biedt een functioneringsgesprek mogelijkheden om elk jaar zaken bespreekbaar te maken. Maar ook de momenten tussendoor, bv bij de koffiebar of tijdens de lunch, kunnen veel informatie opleveren.

 

Oudere medewerkers hebben veel kennis in huis, meer levenservaring, en zouden bijvoorbeeld ook heel goed een mentorfunctie op zich kunnen nemen, om er voor te zorgen dat de kennis overgedragen wordt en dat beginnende collega’s goed ondersteund worden.

 

Er zijn mogelijkheden zat om oudere medewerkers stralend naar hun pensioen te helpen, zodat u er zelf ook zo lang mogelijk plezier van hebt. Voorwaarde is wel dat er tijdig actie wordt ondernomen. En dat is een verantwoordelijkheid van zowel de werknemer als de werkgever!! Wacht niet tot het te laat is om uw medewerkers ‘er bij te houden’. Communiceren = investeren!!!

 

Dus: Gezond en Gemotiveerd naar Grijs & Groots!!!

Tags: , , , ,

Comments (2 Responses )

 1. Marjolein Guit - 26 juli 2017 - 10:25 #

  Waardevol!
  Hartelijke groeten Marjolein Guit

  • Jacqueline, De-Team-Engineer - 26 juli 2017 - 13:16 #

   Dank je wel!! Groet, Jacqueline

Geef een antwoord

De-TEAM-ENGINEER © All Rights Reserved.2018
Lees ons privacy-statement
Developed by Templatation