Inspiratie
8 mrt

Inspiratie overal en nergens

Inspiratie overal en nergens, groot en klein

Deze keer gaat mijn artikel over inspiratie. Degenen die dit artikel via mijn tweewekelijkse E-zine lezen hebben in het extra stukje ‘Uit de wereld van Jacqueline’ al een klein tipje van de sluier opgelicht gekregen over hoe ik me laat inspireren.

Maar hier wil ik er graag nog wat dieper op ingaan.

Ik neem u mee naar voorbeelden die mij erg aanspreken, die me raken, waar ik door geïnspireerd raak, waar ik enthousiast van word….

Ik zal beginnen met (super)bekende wereldverbeteraars, maar daarna vindt u ook alledaagse inspiratie.

Anthony Robbins: ik heb in het verleden een aantal seminars van deze man mogen volgen. Ongekend met hoeveel energie je er van terugkomt. Belangrijke uitspraken van hem: ‘Het is in momenten van besluitvorming dat je je toekomst creëert’. Het is zo waar…. Beslist uzelf wat er met uw leven gebeurt of laat u dat een ander doen? En: als u dat een ander laat doen is dat ook uw beslissing… het zal uw leven bepalen.

Een andere uitspraak: ‘Het is niet wat je overkomt, het is wat jij ermee doet.’ Een voorbeeld: er zijn 2 broers die opgegroeid zijn in precies dezelfde (overigens vreselijke) omstandigheden. De één beschouwt de ellende als zijn lot, en komt uiteindelijk, eenzaam en verslaafd, in de goot terecht. De ander besluit zich er aan te ontworstelen en eindigt als een succesvol zakenman, met een liefdevol gezin en alles wat zijn hartje verder begeert. En allebei benoemen ze hun deplorabele jeugd als beslissende factor. Wat er ook gebeurt, je hebt altijd de keus hoe er mee om te gaan…

 

Oprah Winfrey: ik keek altijd graag naar Oprah, omdat ze toch echt mensen in de uitzending had die iets te vertellen hadden. In kan me 1 keer herinneren van een vrouw die een hele heftige misdaad was overkomen. En toen ging het over ‘vergeving’. De vraag is of je met iemand te vergeven ook goedkeurt wat de ander heeft gedaan. Dat is dus niet het geval: vergeving gaat over het loslaten, over de beslissing dat de ander geen macht meer over jou zal te hebben. Over het niet meer achterom kijken, maar vooruit. Daarmee ontkracht je de invloed die de ander nog op je heeft.

Ik vond dit zo diep…. En zo toepasbaar binnen ieders leven. Wie zou u moeten vergeven om de weg vrij te maken voor een betere toekomst?

 

Nelson Mandela; tsja, wie kent hem niet? Toen ik in Zuid-Afrika was hoorde ik bij een rondleiding in een museum in Soweto dat Nelson Mandela de kans kreeg om uit de gevangenis te komen, met als voorwaarde ‘dat hij zijn volk een beetje in toom zou gaan houden’. Mandela zei: ‘Als mijn volk niet vrij mag zijn, dan hoef ik dat zelf ook niet te zijn’, en trok de gevangenisdeur dicht. Hij sloot zichzelf terug op!!! Hoeveel innerlijke kracht heb je dan???

 

In zijn latere inaugurele rede komen de volgende regels voor:

‘We vragen onszelf af: wie ben ik om briljant, prachtig, talentvol, fantastisch te zijn? Maar: Wie ben je om dat niet te zijn? Er is niets verlichtends aan jezelf klein te maken, opdat andere mensen zich bij jou niet onzeker voelen. Als wij ons licht laten stralen geven we onbewust anderen ook de toestemming om datzelfde te doen.’

Wat zou de wereld mooi zijn als iedereen zich goed voelt, zich zeker voelt, vertrouwen heeft in zijn/haar kunnen, en daarvan zo gaat stralen dat hij/zij dat indirect aan anderen over kan dragen. Je mag er zijn, net als iedereen.

Catherine Hamlin: oprichter van het Fistula Hospital in Adis Abeba. Zij heeft haar leven in het teken gesteld van vrouwen die in de bush (vaak veel te jong) bevallen zijn en daar fistels aan over hebben gehouden. Dat heeft tot gevolg dat ze hun urine ‘laten lopen’. Dat heeft uiteraard stank tot gevolg, waardoor de vrouwen verstoten worden uit hun dorp en wegkwijnen in een hutje…. Mensonterend…

Mevrouw Hamlin ging actief op zoek naar deze vrouwen om ze in het Fistula Hospital te opereren en hen hun waardigheid terug te geven. Als ze hersteld waren kregen ze nieuwe kleding en was het feest als ze terugkeerden in hun eigen dorp. Zelfs als ze niet terug konden keren, omdat ze bijvoorbeeld continu zorg nodig hadden ivm een stoma (zorg die in het dorp, ver van de stad, niet beschikbaar was), dan werden de vrouwen opgenomen in de gemeenschap rondom het hospitaal, en konden ze daar werken. Zo werden zelfs patiënten tot arts opgeleid….

Ik was zo geraakt door dit verhaal. Wat een vrouw! Zo dapper, zo in en in goed van binnen…  En zo’n goed systeem, waar alleen maar winnaars zijn.

 

Mark Goffeney; Deze naam zegt u niets, dat weet ik zeker. Ik zag deze man in  San Diego, in het Balboa Park; hij speelde liedjes, op zijn gitaar. Gewoonweg geweldig…. Waarom? Kijk hier eens: http://www.youtube.com/watch?v=fIOYLMnTt0s

Inderdaad: de beste man heeft GEEN ARMEN!!! Hij speelt met zijn voeten….

Ik heb ademloos staan kijken. Hoe was dit toch mogelijk. Ik heb hem gesproken, hij vertelde dat zijn moeder hem had geleerd dat niets onmogelijk was. Ze heeft hem zelf alles uit laten vinden. Wat een ongekend voorbeeld, voor heel de wereld! Daaruit blijkt dat je eigen overtuigingen bepalen waar je terecht komt. Naar ik later begrepen heb, heeft de man nog een CD gemaakt en heeft hij een bandje, Big Toe genaamd. Wat is uw overtuiging, die u weerhoudt alles uit uzelf of bedrijf te halen?

 

Nog een paar eenvoudige inspiratiebronnen, uit het leven van alledag:

  • Mars (op een reepwikkel): Go for it!!
  • Een klant van de voedselbank die ondanks alles heel vrolijk is, positief blijft en zich er niet onder laat krijgen.
  • Whitney Houston en Mariah Carey in hun lied: There can be miracles when you believe.
  • Johan Cruijff: elk nadeel heb zijn voordeel (of was het nou andersom?) of: als jij de bal hebt kan de tegenstander niet scoren.
  • Paleis Het Loo; daar hangen 2 tegels: Op de ene staat: ‘Al ware de doot op de lippen, daeromme moet men geen couragie verliezen’. En op de ander: ‘De geest moet boven alle moeyelijckheden sweven ende geensints daeronder buygen’. (J.P. Coen, 14 mei 1623)
  • Een man die met zoveel liefde zorgt voor zijn zieke vrouw. ‘Zij heeft 40 jaar voor mij gezorgd, nu doe ik dat graag voor haar…’

 

Laat deze zaken eens diep tot u doordringen…. Wat kunt u ermee? Wat zouden ze voor u kunnen betekenen?

Sta open voor alles wat inspirerend zou kunnen zijn. Zie de boodschap, ontdek wat het kan betekenen. Laat u raken, het kan uw leven zo verrijken!!!

 

Ik zeg: doen!!!

(vrij naar de Nike-reclame: Just do it!! 😉 )

 

Door wie of wat wordt u geïnspireerd? Inspireer anderen er mee en laat het hieronder weten!!

Tags: , , , ,

Comments (No Responses )

No comments yet.

Geef een antwoord

De-TEAM-ENGINEER © All Rights Reserved.2018
Lees ons privacy-statement
Developed by Templatation