intuitie
12 jul

Intuïtie: Luister eens naar dat stemmetje

Intuïtie: Luister eens naar dat stemmetje!

 

Iedereen kent dat stemmetje wel, in ons hoofd, dat zegt: ‘Niet doen!’ Het waarschuwt ons voor een verkeerde stap, een foute beslissing.

Maar, omdat we eigenlijk niet goed snappen waarom die waarschuwing gegeven wordt, besluiten we vaak er geen aandacht aan te besteden en wordt het weggedrukt.

 

Hier merken we het verschil tussen ratio en verstand, versus intuïtie en gevoel.

Het verstand zegt: niks aan de hand, alles is toch prima in orde, terwijl het gevoel aangeeft: PAS OP!!! Dat gaat niet goed!!

 

Zo dacht ik een keer: moet ik die afspraak van morgen, die al een tijd staat, niet nog eens afstemmen? Hij zal het toch niet vergeten zijn? Mijn verstand vond het niet nodig. Alles was toch duidelijk afgesproken en bevestigd? Maar uiteindelijk was ik wel een heel dagdeel kwijt aan voor niks heen en weer rijden naar de andere kant van de provincie en wachten op de man die zijn afspraak niet had genoteerd….  Had ik toch maar geluisterd naar mijn intuïtie, dat had tijd, geld en vooral ook ergernis gescheeld…

 

In onze cultuur wordt de nadruk gelegd op de ratio. Alles is beredeneerbaar. We hebben het, bijvoorbeeld op het werk, liever over inhoud en proces dan over relatie en gevoel.

Inhoud en proces zitten aan de harde, rationele kant. In mannenbranches gaat de meeste aandacht naar deze kant. Dat is ze zo geleerd.

Relatie en gevoel bezetten de zachte kant. Noem dit de vrouwelijke kant.

 

En zoals bij alles in het leven: er hoort een balans te zijn.

 

Tussen hard en zacht, mannelijk en vrouwelijk, ratio en gevoel, hoofd en hart, yin en yang.

 

Als alleen het hoofd werkt, zit er geen ziel in. Als alleen het hart werkt wordt het zweverig en niet concreet. Dus sàmen kunnen ze voor een betere balans zorgen.

 

Ga eens terug naar een moment dat u teleurgesteld raakte in een medewerker, een collega of een klant. En dat u bij uzelf dacht: ik hàd al zo’n gevoel….

Dàt is het bewijs dat het gevoel soms verfijnder werkt dan het verstand. Is het altijd precies uit te leggen hoe dat dan werkt? Wellicht niet…. maar het werkt…

 

Voor mensen die vooral met hoofd (inhoud en proces) bezig zijn: luister eens naar je hart, vertrouw er op dat dat feilloos zaken aanvoelt. Dat die niet voor niks in de vorm van een stemmetje in uw hoofd of een vreemd gevoel in uw lichaam aandacht vraagt. Het komt vaak in de vorm van een spontane ingeving. Stop dat niet weg, luister er naar, heb er aandacht voor, en neem het serieus.

 

Doe eens iets op gevoel en ervaar dat dat soms best goede resultaten met zich meebrengt.

Let wel: U hoeft heus niet door te slaan naar de andere kant; uw hart zal u ook niet hele dagen toeschreeuwen. Maar áls het dan toch een keertje wel doet, vertrouw er eens op….

 

Welk voorbeeld heeft u dat u achteraf spijt had dat u niet naar uw gevoel heeft geluisterd? Laat het hieronder eens weten.

 

Tags: , ,

Comments (2 Responses )

 1. Marjolein Guit - 17 juli 2017 - 21:47 #

  Aansprekend verhaald weer Jacqueline! Dank je wel!
  Mijn eerste gevoel, ‘ die vrouw doet onaardig’, op een onschuldige verspreking van mijn kant. We kenden elkaar niet, ik voelde de negatieve lading bij haar en ik besloot zelf geen verder contact te maken. Zij zocht echter zelf het contact en ik stelde me open vanuit mijn professionaliteit en functie en gaf haar en mijzelf een kans. Achteraf had ik beter naar mijn eerste indruk en gevoel moeten luisteren en de afstand moeten behouden, omdat ik mij erg in mijn vertrouwen beschaamd heb gevoeld door haar gedrag en handelen.

  Een essentiële levensles…
  Hartelijke groeten Marjolein Guit

  • Jacqueline, De-Team-Engineer - 26 juli 2017 - 13:15 #

   Bedankt Marjolein voor je reactie. Een mooi voorbeeld!!!

Geef een antwoord

De-TEAM-ENGINEER © All Rights Reserved.2018
Lees ons privacy-statement
Developed by Templatation